FOTO: „Kulaťák“ se dočká proměny. Praha vyhlásila architektonickou soutěž




Dejvické Vítězné náměstí, jedna z nejfrekventovanějších lokalit republikové metropole, se má brzy proměnit. Chaotická a nepřehledná plocha se má stát příjemným místem pro setkávání lidí a přestupní stanici na městskou hromadnou dopravu.

Urbanisticko-architektonickou soutěž na přeměnu Vítězného náměstí vypsal pražský institut plánování a rozvoje. Cílem je přeměna „Kulaťáku“ na přívětivější místo pro obyvatele Prahy 6. Návrhy bude možné podávat do konce června.

„V porotě zasednou zástupci města, zástupci městské části Prahy 6 a špičkoví architekti z tuzemska i ze zahraničí. Navržený postup dvoukolové soutěže umožní účast širokému spektru účastníků,“ komentovala akci náměstkyně primátorky Petra Kolínská.

Hlavní problémy, které má přestavba řešit, se týkají velkého dopravního zatížení. To je způsobeno do jisté míry i otevřením tunelu Blanka a svedením dopravy do blízkosti náměstí. V současnosti existuje také vysoké riziko střetu chodců a auta, případně tramvaje. I to by se mělo změnit.

„Posadit se pod stromy nebo pohodlně přestoupit na tramvaj, metro a autobus. Obyvatelé Prahy by se měli zkrátka na Vítězném náměstí cítit dobře. Zkušenosti ze západní Evropy ukazují, že je možné skloubit intenzivní dopravu s kvalitním veřejným prostorem a náměstím, kde hrají prim chodci,“ dodala náměstkyně Kolínská.

Vypsaná dvoukolová soutěž město přijde na 3 280 000 korun.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: