FOTO: Čapkova vila se vrátí do doby slavného spisovatele. Podívejte se dovnitř!




Už zvonek se jmenovkou slavného spisovatele u vstupní branky napovídal, že za ní se zastavil čas. Zvonek se zdobnou jmenovkou slavného spisovatele Karla Čapka pamatuje slavné návštěvy. A do vily Karla Čapka před její rekonstrukcí nahlédli také reportéři portálu City.cz.

Had zvědavců ve slunečném nedělním dopoledni trpělivě postával před vilou, která zvenčí připomíná spíš sokolovnu, nebo třeba budovu venkovské malotřídky. Využili jedné z mála příležitostí, nahlédnout do Čapkovy vily ještě před její rekonstrukcí. 

A tak k překvapení některých v jedné z prvních místností vítaly postavičky Mickey Mouse a Kačera Donalda z animovaných příběhů Walta Disney. Ty jsou "památkou" po posledních obyvatelích domu. 

Kouzlo místa ale převažuje a většina detailů vily zůstala i po desítkách let zachovaná tak, jak ji pamatoval slavný český spisovatel. A to i přesto, že je vila připravena k obnově. Téměř veškerý mobiliář byl odvezen do depozitářů. Ostatní cennosti se půjčily jako exponáty pro velké výstavy v republice či ve světě. Celkem dvanáct děl a artefaktů zapůjčila Praha 10 na výstavu do Japonska, další na výstavy v Galerii středočeského kraje nebo Národní galerii. 

V poschodí je třeba vidět prosklená zimní zahrada, ve které Karel Čapek pěstoval kaktusy a na zdech visí fotografie, mimo jiné asi s jedním nejslavnějších českých psů, Dášenkou. 

Asi největší zážitek z návštěvy domu čeká návštěvníky při výstupu po schodišti obloženým dřevem do podkroví, kde spisovatel sepisoval své myšlenky na papír. V místnosti s dominantní knihovnou a podiem, na němž sedal a odkud shlížel do okolní krajiny, tehdy okrajové části Prahy 10.  

Ve vile a na její zahradě se svého času scházeli u Karla Čapka takzvaní pátečníci, přátelé slavného spisovatele. Mezi nimi býval i tehdejší prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který sedával na dřevěné lavičce, která dodnes zůstala. 

Vilu čeká rekonstrukce

V roce 2013 se městská část Praha 10 rozhodla pro odkup opuštěné vily spisovatel Karla Čapka. Tehdy o budovu neprojevilo zájem ani Ministerstvo kultury, Památkový ústav či jiné organizace, které by byly schopné místo opravit a prostor pietně uchovat.¨

Tehdejší výstavní sídlo se vrátí do původní podoby tak, jak si ji pamatoval samotný autor. Nákladnou obnovou projde sebemenší detail domu a místu se vrátí jeho „genius loci“.

„Nemáme ambici z domu udělat muzeum pro davy turistů. Velmi stojíme o to, aby byl zachován genius loci, aby byl byt pietně upraven a aby měl návštěvník pocit, jako by si Karel Čapek jen na chvíli odskočil,“ popsal snahy první místostarosta Prahy 10 Tomáš Pek. 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: