Centrum Prahy s letištěm propojí železnice. Střešovický úsek povede pod zemí



 03. 09. 2018

Rychlejší a pohodlnější spojení centra republikové metropole s letištěm je zase o něco blíž. Rok trvala příprava aktualizace návrhu. Podle něj je nyní jasné, že opravená a vylepšená trať do Kladna s letištní odbočkou povede přes Střešovice pod zemí.

Jako klíčovou investici desetiletí označují odborníci výstavbu vlakového spojení z centra hlavního města na letiště v Ruzyni. Ta je nyní o další kousek blíž realizaci.

„V úseku Dejvice – Veleslavín byla elektrifikace a zdvoukolejnění trati předmětem mnohaletých diskusí zejména kvůli plánované demolici několika objektů v její bezprostřední blízkosti. S povrchovou variantou zásadně nesouhlasila Městská část Praha 6,“ popisovala náměstkyně primátorky Petra Kolínská.

Varianta, kterou nakonec radní posvětili, povede nově pod zemí. Tím bude nejen vyřešen „střešovický“ problém, ale zároveň dojde ke zrychlení dopravy. A právě tuto změnu bylo třeba zanést do původního plánu.

Prvním krokem k vybudování železnice na letiště a do Kladna je rekonstrukce Negrelliho viaduktu v centru města. Celá trať by měla být podle odhadů zprovozněna v roce 2030.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: