Do Kladna za 27 minut, na letiště šestkrát za hodinu. Praha připravuje modernizaci severozápadní dráhy



 15. 03. 2018

Propojit největší středočeské město s metropolí na úrovni 21. století a vyřešit problém s dopravou na letiště má zajistit modernizace severozápadní dráhy.

Jednokolejná trať, která dnes propojuje Kladno s Prahou, absolutně neodpovídá požadavkům moderní doby. 70tisícové město, odkud jezdí spousta lidí za prací do hlavního města, by mělo být brzy s metropolí propojeno moderní dráhou.

„Železnice Praha-Kladno je pomalá, má malou kapacitu a je celkově zastaralá. Proto většina dojíždějících za prací a do škol jezdí více autem či autobusem, což často vytváří dopravní zácpy,” uvedla Petra Kolínská, náměstkyně pražské primátorky.

Spolu s propojením dvou významných měst dojde také k vybudování odbočky na ruzyňské letiště. Ze stanice Praha-Ruzyně bude vedena nadzemní dráha, která nahradí původně plánované metro.

Nová trať by měla pojmout až deset párů vlaků za hodinu. Šest z nich odbočí na největší letiště v České republice, čtyři budou pokračovat do Kladna. Do 4. dubna navíc mohou lidé plánovanou dráhu připomínkovat. 

„Cesta na letiště z centra se zkrátí na 27 minut a odpadne nutnost přestupovat. Tato varianta je ve srovnání s výstavbou metra výrazně levnější, navíc vlaky budou jezdit 24 hodin denně,“ doplnila Kolínská.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: