Počty cyklistů v Praze rostou. Letos přibydou nové cyklostezky, přístřešky i stojany na kola



 09. 04. 2019

Investice do alternativních typů dopravy se vyplácí. Pražané do práce či školy rádi cestují na kole, což jim mimo jiné umožňují nově vznikající cyklostezky. Ty přibydou také v letošním roce. Dočkají se lidé v Dolních Břežanech, Cholupicích, Kolodějích či Zbraslavi.

Čtyři miliony cyklistů projely kolem pražských cyklosčítačů v roce 2018. To je oproti roku 2017 nárůst o 2,5 procenta. Na první pohled nízké číslo činí v přepočtu o sto tisíc cyklistů víc než v roce předcházejícím. A to už zanedbatelné rozhodně není.

„Praha má v plánu podpořit růst počtu cyklistů, a to především investicemi. V letošním roce jsou v plánu například cyklostezky v úseku Cholupice – Dolní Břežany či vodní prostup Rokytka, který usnadní průjezd páteřní trasy A26 a dalších tras od Vltavy až po Dolní Počernice,“ vysvětloval mluvčí radnice Vít Hofman.

V minulém roce investovala republiková metropole do rozvoje cyklistické sítě 73,4 milionů korun. I díky tomu se tak bezpečně na kole svezou lidé z Běchovic do Horních Počernic. Dalších 11 až 15 milionů pak radnice platí za údržbu sítě a například dopravní značení.

„Cyklistika má v pražské dopravě nezastupitelné místo. Nainstalujeme další stojany na kola a nové pilotní cykloboxy a cyklopřístřešky na nádraží v Klánovicích a cyklopřístřešky u Střední průmyslové školy stavební Josefa Gočára. Naším hlavním úkolem je zlepšování podmínek pro cyklisty a zvýšení bezpečnosti cyklistiky v Praze na co největším území,“ uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr.

Novinkou pro rok 2019 má být projekt KOLárna, což bude patrový uzamykatelný přístřešek. Ten by měl mimo jiné pomoct vyřešit neutěšenou parkovací situaci cyklistů. Stávající počet cyklostojanů totiž potřebám metropole nestačí.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: