Podvodník nabízel padělaná vysvědčení. Teď mu hrozí osm let za mřížemi



 13. 06. 2018

Pěkně draho může přijít šestadvacetiletého muže snaha o přivýdělek. Na internetu nabízel padělky maturitních vysvědčení či vysokoškolských diplomů. Teď mu hrozí až osmileté vězení.

Získat lepší pracovní pozici či jen doložit rodičům „úspěšně“ zakončené studium. Taková byla motivace lidí, kteří kontaktovali podvodníka z internetu, který nabízel padělaná vysvědčení. Teď ale spadla klec. Podvodníka dopadla policie.

Na případ upozornil novinář, který následně spolupracoval s kriminalisty a v kauze poslouží jako jeden z klíčových svědků. Vše probíhalo tak, že podvodník na internetu nabízel vytvoření falešného maturitního vysvědčení či vysokoškolského diplomu za úplatu. Když mu lidé peníze poslali, přestal komunikovat. Spoléhal při tom na skutečnost, že když sami zkoušeli podvádět, tak by se neudali. Jenže to se přepočítal.

„Byť bylo dohledání zákazníků v počítačovém prostředí velice nelehké a složité, i tak se nakonec kriminalistům podařilo v rámci prošetřováním dohledat necelou padesátku těch, kteří si byli ochotni vysvědčení nebo diplom koupit. Byli to lidé jak z celé České republiky, tak ze Slovenska,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Tito „zákazníci“ sice nejprve nebyli úplně nadšeni ze spolupráce s kriminální policií, neboť měli sami „máslo na hlavě“. Postupně ale více či méně policistům pomohli.

Po zadržení muže proběhla domovní prohlídka. Při ní byl zajištěn počítačový software i šablony pro výrobu různých vysvědčení a diplomů.

Vzhledem k výši způsobené škody, která přesáhla osm set tisíc korun, hrozí podvodníkovi až osmiletý pobyt za mřížemi.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: