VIDEO: Falešný dodavatel inkasoval v obchodech peníze za zboží, pak zmizel



 04. 06. 2019

Možná se tak trochu inspiroval postavou falešného vrchního z populárního českého filmu "Vrchní, prchni", Anebo je prostě falešný dodavatel zboží jen na tolik drzý, že se nerozpakoval v několika obchodech si říct o peníze za zboží, které dle svých slov vzápětí dodá. Zboží ani falešného dodavatele však potom už v obchodě neviděli.

Dva případy, kdy si falešný dodavatel řekl o peníze za dodání zboží a pak zmizel, zaznamenali kriminalisté 14. května kolem poledne v pražském Karlíně. Oba dva případy si podle kriminalistů byly velmi podobné. 

"Zaměstnanci obchodů shodně uvedli, že je v provozovně navštívil asi čtyřicetiletý muž, který jim sdělil, že přivezl objednané zboží," uvedl mluvčí policistů Jan Rybanský. 

Domnělý dodavatel jednal tak, aby nevznikly jakékoliv pochybnosti ze strany zaměstnanců. "Zavolal majiteli provozovny a oslovoval ho jménem. Sdělil mu informaci, že je na místě i se zbožím, které stačí už jen zaplatit, a bude vydáno," řekl mluvčí policistů.

Vystupování podvodníka bylo pro zaměstnance podniku natolik přesvědčivé, že mu bez okolků požadovanou sumu vydali a čekali, až zaplacené zboží i s fakturou přinese.

Avšak marně. To, že naletěli podvodníkovi, zjistili po následném hovoru se šéfem, který o dodávce zboží nic nevěděl.

Karlínští policisté záhy zjistili, že obdobné případy evidují i kolegové na Rakovnicku a Mostecku. I tam navštívil povedený dodavatel zboží tamní prodejny a stejně, jako ve výše uvedených případech „napálil“ zaměstnance obdobně smyšleným příběhem o dodávce objednaného zboží, za které vyinkasoval peníze.

"Celková škoda, kterou způsobil, dosáhla bezmála deseti tisíc korun," dodal mluvčí policistů. 

Policisté však nyní v souvislosti s případem pátrají po muži, kterého zachytily kamery. "Je pravděpodobné, že by nám svým svědectvím mohl pomoci k objasnění těchto případů. Pokud ho poznáváte, nebo víte, kde by se mohl nacházet, kontaktujte linku tísňového volání 158," vyzval mluvčí policistů. 

Současně vyzval i další podvedené, aby se policistům ozvali na linku 158 či nejbližší služebnu. 

 


Autor: ( red )



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: