Staroměstský orloj zakryje na půl roku lešení. Čeká ho oprava




Jedna z nejvýznamnějších a turisticky nejatraktivnějších památek v Praze – Staroměstský orloj – zakryje lešení. Opravy časoměřiče by měly být hotové tak, aby se orloj mohl stát součástí letošních oslav stoletého výročí republiky.

Pověstných a turisty tolik oblíbených dvanáct apoštolů v pondělí s úderem deváté hodiny vyšlo na svou pouť okny Staroměstského orloje naposledy. Nyní stroj včetně postav apoštolů čeká renovace.

Ta bude tou nejrozsáhlejší opravou hned po té poválečné, díky které mohl být Orloj znovu uveden do provozu po poškození požáru, jenž vznikl po bombardování města.

Jenomže podle pražského orlojníka Petra Skály nebyly tehdejší úpravy úplně vhodné – a tak se nyní orloj dočká úprav podle toho, jak vypadal historicky. Třeba místo ocelových řetězů se do stroje vrátí konopná lana. „Zmizí také symbolická astrologická noc, protože i to je moderní prvek,“ uvedl pro Českou televizi Skála.

Opravy by měly být zhruba za půl roku hotové, tak aby se orloj mohl stát součástí oslav stoletého výročí republiky.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: