Po Libeňském mostě kvůli havarijnímu mostu neprojedou auta ani tramvaje



 18. 01. 2018

Od jedné hodinyv noci po Libeňském mostě neprojedou auta, ani tramvaje. A to kvůli jeho havarijnímu stavu Zůstane otevřený pouze pro pěší a pro cyklisty. Oprava potrvá několik týdnů.

"Část Libeňského mostu je v havarijním stavu, ve čtvrtek před polednem jsme dostali na pracovním jednání první závěry Kloknerova ústavu, který označil stav jednoho z mostů Libeňského soumostí a jeho rámové konstrukce za havarijní, a proto na něj s okamžitou platností nesmí tramvaje ani vozidla těžší než pět tun," řekl náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek.

Podle něj totiž není možné zajistit, že se v nejvíce poškozeném úseku mostu neobjeví více aut najednou a že by nebyl překročen limit pěti tun.

"Proto se Technická správa komunikací, která most spravuje, rozhodla ho uzavřít pro veškerou dopravu," dodal Dolínek. 

Oprava havarijního stavu potrvá asi tři týdny
Od jedné hodiny v noci na pátek tak po mostě neprojedou auta ani tramvaje. "V noci na pátek a v pátek budeme odklánět tramvaje operativně, od soboty pak budou jezdit tramvaje po pevných výlukových trasách, které zveřejníme během pátku,“ sdělil dopravní ředitel pražského dopravního podniku Ladislav Urbánek.  

"Řidičům doporučujeme využít pro cestu přes Vltavu ostatní mosty, tedy Hlávkův, Barikádníků nebo Trojský," upřesni ředitel technické správy komunikací Petr Smolka.

"Vzhledem k tomu, že na most nesmí žádná vozidla, nemáme jak zavést ani náhradní autobusovou dopravu. Budeme se ale snažit operativně posílit autobusovou linku číslo 156, která jezdí po Holešovicích, a také linku 201 z Nádraží Holešovice na Bulovku," dodal Urbánek.  

Stav Libeňského mostu je od dnešního dne oficiálně přeřazen do kategorie stavebního stavu mostu číslo VII ze sedmi možných stupňů. Právě tento stupeň označuje havarijní stav.  

"Soumostí Libeňského mostu tvoří celkem šest mostů, v havarijním stavu je rámová konstrukce jednoho z nich, přibližně uprostřed vzdálenosti mezi Palmovkou a Maninami. Oprava havarijního stavu potrvá minimálně tři týdny, možná déle. Po tu dobu nesmí na Libeňský most žádná doprava," uvedl ředitel Technické správy komunikací hlavního města Prahy Petr Smolka.

"Nejpozději do konce měsíce dostaneme také kompletní zprávu Kloknerova ústavu s výsledky všech diagnostických měření, včetně detailní zprávy ke stavu hlavního mostu přes Vltavu. Z toho vyplyne konkrétní podoba dalších dopravních omezení na mostě a následných prací," dodal Smolka.

Bezlatná infolinka
Hlavní město zřídilo bezplatnou speciální telefonní informační linku pro všechny, kteří by chtěli získat bližší informace k uzavírce mostu. Je v provozu od čtvrteční šesté hodiny večer a bude do odvolání k dispozici nonstop.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: