„Kulaťák“ je přeplněný. Praha vypíše soutěž pro architekty, mají ho "vrátit lidem"




Velké a nesmírně frekventované Vítězné náměstí na rozhraní Dejvic a Bubenče brzy změní svou podobu. Pražští radní se rozhodli vypsat soutěž, v níž půjde o navrácení náměstí lidem.

Po dostavbě tunelového komplexu Blanka, jehož ústí je v těsné blízkosti tohoto náměstí, je jeho kapacita přeplněna. Dlouhodobě neúnosnou situaci se nyní rozhodli řešit pražští radní. Vypsali totiž urbanistickou soutěž, která má určit jeho nový vzhled.

Cílem soutěže bude revitalizace náměstí, jeho návrat lidem a zklidnění dopravy. Tu nyní krom množství aut ztěžuje i řada nepřehledných křížení, kdy navíc reálně hrozí srážka aut s chodci.

Podle náměstkyně pražské primátorky Petry Kolínské bude soutěž dvoukolová a určena nejen pro architekty. V porotě, která rozhodne o nové podobě, zasedne mimo jiných právě i primátorka Prahy Adriana Krnáčová. Celkové náklady na soutěž byly stanoveny na 3,3 miliony korun. Investorem akce bude Magistrát hlavního města Prahy.

„Návrh by měl oživit okolí Vítězného náměstí, ale zároveň by měl respektovat základní zásady původního plánu profesora Engela. Věřím, že tato výzva přiláká spoustu zajímavých návrhů z Česka i ze zahraničí,“ prohlásil ředitel pražského Institutu plánování Ondřej Boháč.

Termín soutěže vypsal Institut na 15. dubna letošního roku.   


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: