Sdílené ubytování zažívá boom. Jenže Praha na něm ročně tratí 120 milionů



 20. 02. 2018

Po problémech s taxikáři, kteří kritizovali nerovné podnikatelské podmínky v dopravě, Praha řeší podobnou situaci s ubytováním. Sdílená ekonomika dostane v metropoli nový právní rámec. Měl by narovnat podnikatelské prostředí.

Sdílená ekonomika je moderním fenoménem, který se mezi lidmi těší nevídané popularitě. Řada „tradičních“ podnikatelů však proti tomuto ostře vystupuje. Argumentují nerovnými podmínkami a neférovostí nového konkurenta. V Praze situaci začali řešit. Po protestech taxikářů přišlo na řadu ubytování a služba Airbnb.

„Po dvou letech usilovných jednání jsme konečně na prahu přijetí nezbytné legislativy. Prahy se tento fenomén, který ji nyní připravuje ročně o zhruba 120 milionů a přináší některé další negativní jevy, zejména v oblasti bezpečnosti a občanského soužití, týká nejvíce ze všech českých měst. Bylo proto přirozené, abychom v této iniciativě byli hlavním hybatelem,“ uvedl pražský radní Jan Wolf.

Momentálně existují dva poplatky spojené s ubytováním, konkrétně rekreační a lázeňský. Na sdílené ubytování se nyní vztahuje pouze první z nich. Podle radního Wolfa se město snažilo projednat na Ministerstvu financí sjednocení poplatků. Oba dva by se pak vztahovaly i na sdílenou ekonomiku.

Praha se původně snažila o kopii zahraničního modelu, kde je tato situace řešená dohodou s Airbnb. Za hranicemi jsou poplatky odváděny hromadně. Podle radního však představitelé metropole doposud nedostali žádnou reakci z druhé strany, a to přes příslib vstřícnosti. Město tak hodlá důsledně využít svého práva na zisk potřebných informací a bude iniciovat další kroky spojené s vydáním patřičné právní úpravy. Ta by měla být na světě v dohledné době. 


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: