Pražský orloj nahradila LED obrazovka, dvanáct apoštolů se zjevuje virtuálně




Řemeslníci, kteří na začátku 15. století dávali dohromady astronomické hodiny na věži Staroměstské radnice, by se asi hodně divili. Od středy 14. března nahradí jejich mistrovské dílo obří LED obrazovka, která bude orloj zobrazovat virtuálně.

Důvodem je současná oprava orloje, který se tak očím Pražanů a turistů, kteří hojně známý časoměřič vyhledávají, dočasně skryl.

"Ke spuštění virtuálního orloje - LED obrazovky, umístěné po dobu rekonstrukce orloje na věži Staroměstské radnice, dojde ve středu 14. března v 15 hodin," uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. 

"Virtuální orloj plně kopíruje funkci originálního orloje, včetně doprovodných zvukových efektů," dodal mluvčí.

Obrazovka má rozměry 5,56 krát 3,84 metrů a váží zhruba tunu. "Pro její bezpečné umístění bylo nutné upravit lešení a vyrobit speciální konstrukci pro uchycení," dodal Hofman.

A vysvětlil i chod světelné tabule. "Byla vyvinuta speciální softwarová aplikace, která plně zrcadlí funkci originálního orloje včetně pohybu jednotlivých prvků na astronomickém ciferníku. Virtuální orloj zcela kopíruje funkci originálního orloje i doprovodné zvukové efekty - zvonění smrtky a kokrhání kohouta," řekl mluvčí pražského magistrátu. 

Zvukový doprovod animace bude v nočních hodinách vypnutý, stejně jako tomu bylo při provozu orloje před rekonstrukcí.
Obrazovka je také vybavena senzorem, který automaticky upravuje jas obrazu podle světelných podmínek.

"Celý systém umožňuje vzdálený dohled a správu soukromé společnosti, která obrazovku poskytla zdarma, hlavní město hradí náklady na energii," uvedl ještě Hofman.

Opravy orloje by měly být hotové ještě letos tak, aby se mohl stát součástí oslav stoletého výročí vzniku republiky. 

Je to přitom ani ne týden, co se na věž Staroměstské radnice vrátily zrenovované historické ciferníky. Ty se dočkaly původní, předválečné podoby (o tom jsme více psali zde). 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: