Sdílení kol v Praze dostane svá pravidla. A v ulicích se objeví nové stojany



 04. 04. 2018

Množící se počty kol v ulicích se rozhodl řešit pražský magistrát. Rada města schválila rozvoj bezstanicového systému v rámci „bikesharingu“. Na vytipovaných místech budou vybudovány stojany. Zároveň však budou regulovány podmínky fungování.

Dynamický rozvoj technologií umožňuje rozmach služeb, mezi které patří i „bikesharing“, který lze do českého jazyk přeložit jako „sdílení kol“. Pokud funguje v takzvaném bezstanicovém režimu, znamená to, že jsou kola sledována pomocí GPS. S aplikací v chytrém telefonu je pak velmi snadné si je vypůjčit či vrátit.

„V zahraničí se „bikesharing“ osvědčil jako skvělý doplněk pěší dopravy a městské hromadné dopravy. Klíčem k úspěchu je maximální flexibilita a dostupnost kol, samozřejmě ale v rámci stanovených pravidel. Kola mají pomoci lidem s dopravou, ne překážet na nevhodných místech,“ uvedl náměstek pražské primátorky Petr Dolínek.

Metropole dle náměstka podporuje tento systém. Jen nechce, aby byla kola odkládána volně po městě a stávala se tak překážkami dopravního provozu.

„Z předběžných konzultací vyplývá ochota provozovatelů s městem spolupracovat, a to i v částečném propojení se systémem pražské integrované dopravy, čímž by došlo k dalšímu rozšíření služeb pro občany i návštěvníky Prahy,“ dodal náměstek.

Provozovatelé budou muset místa k odkládání kol konzultovat s městskými částmi. Zároveň musí kola viditelně označit názvem a identifikačním číslem. A také ponesou odpovědnost za škody způsobené provozováním systému. V rámci toho pak musí být řádně pojištěni.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: