Obliba kol v Praze stoupá, magistrát dá letos na podporu cyklistiky sto milionů



 06. 05. 2018

Podpora alternativních typů dopravy a snaha omezit množství aut v centru republikové metropole pokračuje. Praha zahájila letošní cyklistickou sezonu navýšením rozpočtu pro síť cyklostezek a vybavení pro milovníky kol. Chystá také projekt Jezdím jako člověk.

„V letošním roce se povedlo vybojovat zásadní navýšení finančních prostředků pro rozvoj cyklistiky v Praze. Zájem o pohyb po městě na kole neustále stoupá, naším úkolem je zajistit co nejlepší podmínky pro bezpečnou a komfortní jízdu. Jsem rád, že se to daří,“ uvedl náměstek pražské primátorky Petr Dolínek.

Letos mají investice přesáhnout sto milionů korun. Právě tuto částku odsouhlasila rada města. Pro porovnání - vloni investoval pražský magistrát do podpory cyklistiky v metropoli zhruba poloviční sumu, tedy padesát milionů. 

V plánu je letos vybudování cyklostezky mezi Běchovicemi a Horními Počernicemi, rozšíření cesty u bývalého modřanského cukrovaru či plné zprovoznění stezky u Košíkovského potoka. Počítá se i s vytyčením nových vyhrazených pruhů s piktogramy.

Novinkou je krom stanovení pravidel pro čím dál populárnější bikesharing také spuštění projektu Jezdím jako člověk.

„Tato kampaň se bude zaměřovat zejména na zvýšení ohleduplnosti cyklistů vůči chodcům. Chceme tak zvýšit vzájemný respekt mezi oběma skupinami “ doplnil náměstek Dolínek.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: