Náměstí u Pařížské ponese název po legendárním režiséru Formanovi




Spory jsou u konce, pražští radní rozhodli. Prostranství oddělující hotel InterContinental a Pařížskou ulici ponese název po legendárním režisérovi Miloši Formanovi. Světově uznávaný režisér se krátce po svém úmrtí dočká velké pocty.

Prostranství u hotelu InterContinental, které je mezi lidmi nesprávně zaměňováno s o kousek dál ležícím náměstím Curieových, doposud nemělo žádné pojmenování. Praha se tuto historickou křivdu rozhodla napravit.

Návrhů na přejmenování padlo několik, jedním ze skloňovaných jmen byla slovenská romská spisovatelka Elena Lacková. Nakonec ale volba padla na velkou světovou ikonu. Ujal se návrh primátorky Adriany Krnáčové, která navrhla právě Formana.

„Už před rokem jsme panu Formanovi udělili čestné občanství, ale bohužel si ho už nemohl převzít, takže jsem rada, že mu můžeme vzdát hold takto,“ uvedla sama pražská primátorka.

Miloš Forman je režisérský pojem v celém světě. Filmy jako Goyovy přízraky, Amadeus nebo Přelet nad kukaččím hnízdem obdivuje celý svět. Držitel Oscara se v tehdejším Československu proslavil hlavně díky filmům Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko.

Nejen díky své práci se stal nesmrtelným. Tím ho učiní i toto pojmenování.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: