Jako v hotelu. Praha nabídne pronájmy hrobů v různých kategoriích, navíc zlevní



 21. 06. 2018

Zatímco zajištění bydlení je pro většinu lidí klíčovou životní prioritou, kam složit hlavu po životě, je často odsouváno, dokud to jen jde. Hrobová místa v hlavním městě si bude možné vybrat i podle "vybavenosti" místa, tedy podobně jako třeba hotel. A zatímco ceny bytů a pronájmů nejen v Praze šplhají stále vzhůru, místa, kde člověk ulehne na věčnost, v metropoli zlevní.

Musíme tam všichni, někdo dřív, někdo později. Ale řešit dilema, kde naposledy složit hlavu, lidé většinou přiliš dopředu neřeší. Nyní však lidé, kteří si pro místo posledního odpočinku vyberou Prahu a některý z mnoha hřbitovů v metropoli, budou moci současně vybírat i podle úrovně vybavení. 

"Připadá nám logické, že když se jednotlivé pražské hřbitovy liší svou vybaveností a poskytovanými službami, tak by se úměrně měla lišit i cena pronájmu za hrobové místo na nich," uvedl pražský radní pro sociální oblast Daniel Hodek.

Právě na jeho návrh Správa pražských hřbitovů (SPH) nově kategorizuje hřbitovy, které má ve své správě, do čtyř skupin podle jejich vybavenosti. To bude znamenat i nižší ceny za pronájem na metr čtvereční hrobového místa. A to na třiadvaceti z 29 hřbitovů.

Doposud platila na všech hřbitovech ve správě SPH maximální cena, stanovená Ministerstvem pro místní rozvoj, tedy 120 Kč za metr čtverční

"Přistoupili jsme tedy k takovému snížení cen, které je na jedné straně příjemné pro nájemce, na druhé straně nám ale stále umožňuje se o pražské hřbitovy kvalitně starat. Jejich údržba a všechny další činnosti s ní spojené jsou totiž poměrně finančně náročné. První smlouvy podle tohoto nového ceníku budou uzavírány od 1. července 2018," dodal radní Hodek s tím, že se jedná o první takto výrazné snížení cen za nájem hrobových míst v Praze od roku 1989.  

I přes zlevnění cen a zachování kvality stávajících služeb v rámci hřbitovních správ nehodlá Správa pražských hřbitovů žádat o navýšení rozpočtu.

„Touto úpravou sice dojde oproti tržbám za nájemné v roce 2017 k poklesu tržeb za rok 2018 o 1 443 493,94 korun, přesto jsme připraveni se s tímto schodkem vyrovnat úsporou nákladů v ostatních položkách tak, aby výsledek hospodaření po započtení příspěvku zřizovatele, tedy hlavního města Prahy, byl nulový,“ řekl Karel Kobliha, pověřený řízením Správy pražských hřbitovů.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: