Pražské brownfieldy se promění. Z ostudných míst bude luxusní bydlení



 24. 09. 2018

Priorita. Přesně tohle slovo má být tím klíčovým, které z ostudných pražských brownfieldů učiní atraktivní lokality. Otázka bydlení se bude nyní na pražské radnici řešit jako jedno z hlavních témat. Napomoct k tomu má i nový strategický plán.

154 tisíc lidí by mělo najít nový domov v novém bydlení, které má vzniknout na místě současných pražských brownfieldů, tedy starých a nevyužívaných ploch.

„V širším centru Prahy může na území jedenácti největších brownfieldů vzniknout 212 000 pracovních příležitostí,“ popisovala pražská radní Petra Kolínská.

Nově plánovaná strategie má za cíl zpracovat úplný soupis překážek, které brání výstavbě na starých a nevyužívaných plochách. Mezi ně patří komplikované majetkové vztahy či aktuální stav území spojený s ekologickou zátěží. Strategie má předložit konkrétní řešení.

„Těžištěm nové výstavby musí být obrovské pozemky, které ačkoli jsou v širším centru města, jsou opuštěné a tvoří bariéru v prostupnosti území. Praha se nesmí rozpínat do krajiny, ale naopak by se měla stát městem krátkých vzdáleností. Příkladem takových území je například lokalita bývalého nákladového nádraží Smíchov,“ doplnila Kolínská.

Vytipovaných městských lokalit je hned několik. Jedná se o okolí stanic metra Háje či Roztyly, sídliště Ďáblice či míst, kde se má budovat metro D, tedy Písnice, Krč či Kamýk.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: