Ticho od dvou do šesti. Pražskou „protihlukovou“ vyhlášku čeká připomínkové řízení



 02. 10. 2018

Situace je neúnosná. Taková slova zní z úst lidí, kteří bydlí v samotném centru české metropole. Hluční a opilí turisté jim neumožňují klidné spaní. To se má nyní změnit. Od dvou do šesti hodin v noci má být v centru klid.

Levné sdílené bydlení, stále větší množství barů a klubů, alkohol tekoucí proudem. To vše pak dohromady tvoří koktejl hluku a nepřístojností, které se denně dějí v centru metropole.

Proti neúnosné situaci se ozvali rezidenti z Prahy 1. Za pravdu jim dala i radnice této městské části. Brzy by proto mělo dojít ke zlepšení.

„Návrh vyhlášky o omezení provozní doby hostinských zařízení vychází z návrhu městské části Praha 1, podle kterého by měly bary a kluby v některých nejexponovanějších ulicích zavírat nejpozději ve 2 hodiny ráno, v pátky, soboty a ve dny předcházející dnu pracovního klidu pak ve 3 hodiny,“ uvedl místostarosta městské části Daniel Hodek.

Otevírat by pak mohly nejdříve v 6 hodin.

Pevná otevírací doba by se měla týkat ulic Dlouhé, Dušní, Jakubské, Kozí, Malé Štupartské, Masné, Michalské, Rybné a V Kolkovně. V nich je situace nejhorší.

„Některé ulice Prahy 1 se bohužel v noci proměnily v jeden velký klub, ve kterém je větší hluk než ve dne. Alkoholoví turisté a lidé, kteří vyrazili do centra za zábavou, se v průběhu pozdních nočních a brzkých ranních hodin jen přesouvají z jednoho nočního podniku do druhého, pořvávají na ulicích a vůbec si neuvědomují, že v okolních domech bydlí lidé,“ dodal místostarosta Hodek.

Vyhlášku nyní budou připomínkovat další městské části. Finální verzi pak ještě bude muset schválit zastupitelstvo metropole.  

Omezení otevírací doby není žádnou mimořádností. Platí i v řadě metropolí na západ od českých hranic.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: