FOTO: V parku na pražském Smíchově zasadili strom na počest Olgy Havlové



 06. 10. 2018

V parku Portheimka v Praze 5 roste lípa na počest Olgy Havlové, která by letos oslavila 85 narozeniny. Strom vysadili lidé z neziskových organizací i jako hold pacientům a zdravotnickým pracovníkům bojujícím se zákeřnou rakovinou.

Park Portheimka nedaleko lokality Anděl zdobí nová lípa od středy, kdy strom vysadili zástupci Nadace Olgy Havlové i městské části Prahy 5 a neziskových organizací. Rozhodli se tak připomenout osobnost Olgy Havlové. Vysazená lípa je jednou z 85 stromů dobré vůle po celém Česku. 

„Na Praze 5 byl vysazen 69. strom z 85. Bude nám všem připomínat silnou osobnost paní Olgy, která s noblesou a statečností bojovala s rakovinou, a díky níž můžeme pomáhat nemocným a potřebným, pro které paní Olga nadaci založila,“ řekla docentka Petra Tesařová, která aktivně působí jak v  obecně prospěšné onkologické organizaci Dialog Jessenius tak v Projektu 35. 

Samotného slavnostního aktu se zúčastnil i starosta Prahy 5 Pavel Richter. „Noblesních lidí, jako byla Olga Havlová, je ve veřejném prostoru čím díl méně, což je veliká škoda,“ řekl starosta, kterému při sázení lípy pomáhal Zdeněk Tůma, člen dozorčí rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. 

Všem přítomným na místě rovněž poděkovala Monika Granja, ředitelka Výboru dobré vůle Olgy Havlové.

„Paní Olga vysadila první strom v roce 1993 v Olomouci – Topolanech. Byli jsme se tam podívat, dnes je z malé sazenice velký košatý strom, který tam pevně zapustil své kořeny. Po vzoru této první lípy chceme zasadit dalších 85 stromků po celé republice, aby trvale připomínaly odkaz paní Olgy, která se vždy zastávala práv ohrožených občanů, jedním z nich je i tato lípa,“ uvedla.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: