Konec levného bydlení. Soudci a státní zástupci si za byty v Praze připlatí



 10. 01. 2019

Šedesát až sedmdesát korun za metr čtvereční. Tolik platili měsíčně soudci či státní zástupci, kteří bydleli v pražských městských bytech. Tomu bude konec. Smlouvy na dobu určitou nebudou prodlouženy. Nájem u těch s dobou neurčitou bude postupně navýšen.

Celkem čtyřicet devět městských bytů v Praze využívali soudci či státní zástupci. V řadě případů už i bývalí. A to za zvýhodněnou cenu šedesát až sedmdesát korun za metr čtvereční. Tomu teď ale bude konec. Pokud budou chtít v bytech zůstat, připlatí si.

„Je to vina předchozích politických reprezentací, které takto výši nájemného nastavily, respektive ji nezvýšily. Tyto byty byly obsazovány na základě žádostí Městského soudu v Praze a Městského nebo Vrchního státního zastupitelství,“ vysvětloval radní Adam Zábranský.

Dvacet osm smluv na dobu neurčitou nebude prodlouženo. Zbylých dvacet jedna se smlouvu na dobu neurčitou bude spojeno se zvýšením nájemného, a to vždy o dvacet procent ve třech po sobě jdoucích letech.

„Současný stav považuji za nešťastný. Jednak Praha má málo bytů pro sociálně potřebné, zvlášť tedy větších bytů, což jsou právě ty, ve kterých soudci nebo státní zástupci bydlí. Navíc takováto podpora od města je celkem zvláštní, neboť soudci a státní zástupci jsou vysokopříjmoví zaměstnanci, kteří si bez problému mohou najít bydlení normálně na trhu,“ doplnil Zábranský.

Podle radního by měl v případě nutnosti podpory situaci řešit stát, ne město. Považuji ji mimo jiné za střet zájmů. Soudy totiž často řeší spory, v nichž figuruje město, případně politici.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: