FOTO: Kunratický les se mění. První etapa rekonstrukce přišla na pět milionů, zmizely betonové zídky




Vrátit Kunratickému lesu a potoku původní přírodní ráz. Takový cíl si vytyčila pražská radnice. Jedním z prvních kroků je oprava mostů a odstranění nepatřičných prvků. Z lokality tak zmizely betonové zídky a zbytky opevnění. Z původní částečné opravy mostů nakonec byla kompletní rekonstrukce. Vyžadoval ji jejich dezolátní stav.

Podemleté základy, narušené zdivo. Takový verdikt o stavu mostů v Kunratickém lese radnici překvapil. Bylo tak třeba původně plánovanou částečnou opravu přehodnotit na kompletní.

„Na základy a vnitřní části mostů byly použity moderní technologie, které zaručují vysokou pevnost a odolnost konstrukce. Mosty tak vydrží zátěž těžké lesní techniky a jejich klenutý tvar zajistí i dlouhodobou trvanlivost na více než sto let,“ popisoval náměstek primátora Petr Hlubuček.

Vše ale vypadá naprosto přirozeně. Nechyběla totiž ani ruční kamenická práce, kterou doplnila kovaná zábradlí. Kunratický les tak bude příjemným místem na procházku.

„Snažíme se, aby prostředí Kunratického potoka dostalo po dlouhých letech zpátky svůj přírodní ráz. Takže kromě rekonstrukce mostů jsme již odstranili nefunkční betonové zídky a různé zbytky opevnění potoka, které krajinu očividně kazilo,“ doplnil náměstek.

První etapa oprav stála město pět milionů korun. V letošním roce bude oživování lokality pokračovat.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: