Pražským bezdomovcům pomáhají strážníci i sociální pracovníci. Nabízí místa v noclehárnách



 05. 02. 2019

Mrazivé zimní noci mohou v kombinaci s požitím alkoholu znamenat doslova smrtící kombinaci. Pražská radnice se ve spolupráci s městskou policií a sociálními pracovníky snaží tragédiím předcházet. Do terénu tak denně vyráží stovky lidí, kteří bezdomovcům pomáhají a nabízejí volná místa v noclehárnách.

Každý rok dochází v průběhu mrazivých zim k tragickým událostem v podobě umrznutí lidí bez domova. Ti zpravidla pod vlivem alkoholu, který ovlivňuje jejich nervovou soustavu, podlehnou dojmu, že není zdaleka taková zima, jaká ve skutečnosti je. Pokud usnou, už se nemusí probudit.

„Mrazivé počasí může být pro lidi bez domova kritické. Praha se snaží opatřeními předcházet zbytečným tragédiím. Ve spolupráci s městskou policií a poskytovateli sociálních služeb zlepšuje hlavní město opatření pro lidi bez domova,“ uvedla radní Milena Johnová.

Strážníci i sociální pracovníci lidem bez domova nabízí volná místa v ubytovnách. Ta jsou pro ně připravena v dostatečném počtu.

„Možnost strávit noc v teple je to základní, čím v mrazivém počasí pomáháme. Díky uvolnění podmínek zde může přespat každý, kdo o pomoc projeví zájem. Vážím si toho, že lidé bez domova noclehárny a ubytovny využívají. Chci také poděkovat všem pracovníkům zajišťujícím pomoc, protože jejich práce je nesmírně potřebná a náročná,“ dodala radní Johnová.

Radnice však nechce řešit jen situace, kdy jsou lidé na ulici dlouhodobě. Naopak se hodlá zaměřit hlavně na čerstvé bezdomovce. Protože právě jim lze ještě účinně pomoct. S prodlužující se dobou na ulici se tyto šance snižují.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: