Slovanská epopej se může vrátit do Krumlova. Ten však musí opravit výstavní prostory




Když Muchova Slovanská epopej opouštěla v roce 2011 Moravský Krumlov, vyvolalo to velké emoce nejen v tomto moravském městečku. Místní nevěřili, že se k nim malířovo životní dílo vrátí. Teď však svítá naděje. Praha nabídla dočasný návrat epopeje na Moravu. Podmínkou je ale oprava zámku a vytvoření důstojných prostor.

Mělo to být největší životní dílo Alfonse Muchy. Namalované dějiny slovanských národů. Unikát české historie. A tím se také stalo. Ani sám autor však zřejmě netušil, jak pohnutý osud bude mít jeho dvacet velkoformátových obrazů.

Ty už tak nějak patřily k Moravskému Krumlovu, který na nich de facto vystavěl svou propagaci. Šestitisícové město na jihu Moravy lákalo turisty právě na epopej. Jenže o tu v roce 2011 přišlo. Mucha totiž avizoval, že má být dílo vystaveno v Praze. A ta se k jeho odkazu přihlásila. Leč s nevyhovujícími prostory. Což také odporuje malířově vůli.

A nekonečný příběh pokračoval. Nyní, na počátku roku 2019, Praha stále nevlastní takové místo, jaké si žádal sám malíř. Radnice republikové metropole proto učinila vstřícný krok. Nabídla návrat epopeje do Krumlova, dokud situaci nevyřeší. Stanovila si však podmínku - krumlovský zámek musí projít opravou, aby poskytl adekvátní podmínky k výstavě.

„Slovanská epopej patří mezi kulturní symboly této země. Hádat se a soudit kvůli ní je ostuda a nesmysl. Proto jsme začali se všemi stranami vstřícně jednat a já doufám, že brzy dojdeme k rozumnému řešení. Aby mohla epopej zamířit do Krumlova, je třeba zajistit ve výstavní místnosti správnou teplotu, vlhkost a napojení na bezpečnostní a požární alarm,“ popisovala pražská radní Hana Třeštíková.

V tuto chvíli však zámek disponuje pouze bezpečnostním zařízením. Pomyslný míč je teď tedy na straně představitelů Moravského Krumlova. Pokud se jim podaří podmínky splnit a pražské zastupitelstvo stěhování schválí, pak by se mistrovské Muchovo dílo na pět let odstěhovalo zpět do vinařské oblasti na jihu Česka.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: