Umělci vytvoří metru D unikátní vizáž. Jednotnost prvků pohlídá David Vávra



 02. 04. 2019

Architektonické zásahy do stanic metra D už sice nejsou možné, výtvarné ztvárnění ale vylepšit lze. Vedení metropole utvoří komisi, v níž zasednou odborníci z několika institucí. Společně pak zvolí jména špičkových výtvarníků, kteří vytvoří „vizuál“ stanic na trase. Jednotnost prvků pohlídá uznávaný David Vávra.

Ať už vystoupíte kdekoli, na první pohled poznáte, že jste zrovna na „déčku“. Taková je představa pražské radnice. Ta navíc chce, aby měly nové stanice i estetickou hodnotu. Rozhodla se proto utvořit speciální komisi. V té zasednou krom zástupců města také odborníci z národní galerie, dopravního podniku, institutu plánování a Metroprojektu.

„Metro D jsme převzali ve fázi, kdy už není možné zasáhnout do architektonické podoby stanic. Ale našli jsme cestu k novému výtvarnému ztvárnění. Naším cílem je vytvořit z každé stanice místo s vysokou uměleckou hodnotou, kde se budou Pražané cítit příjemně. Nová linka tak nedopadne jako poslední stanice metra A,“ vysvětlil náměstek primátora Adam Scheinherr.

Pro každou stanici bude vytvořeno více návrhů, z nich pak komise vybere ten nejlepší. Na jednotnost vizuálu, který připraví vybraní umělci, dohlédne uznávaný architekt David Vávra.

„Tato soutěž, neboť se jedná o architektonicky hotové stanice, bude pro tři až pět účastníků, kteří by měli již stávající výraz stanic výtvarně dolíčit. Vyzvaní autoři by měli být napříč generacemi a měl by být u nich i předpoklad, že tento, někdy drobný, jindy monumentální, úkol splní,“ dodal architekt Vávra.

S ohledem na časovou tíseň budou přednostně řešeny stanice Pankrác a Olbrachtova. Ty musí být hotové do letošního léta. V další fázi se bude soutěž týkat zastávek v Krči. Poslední jsou na programu stanice v Písnici, Libuš a Náměstí Míru. Náměstí Bratří Synků čeká architektonická soutěž.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: