OBRAZEM: Největší náměstí v Česku se promění. Bude z něj zelená oáza klidu




Pražské Karlovo náměstí je největším náměstím v celém Česku. Jeho důležitost spočívá nejen v tom, že zde stojí všeobecná fakultní nemocnice či že je důležitým dopravním uzlem. Nyní se má stát také zelenou oázou klidu, kde se lidé rádi posadí a odpočinou si. Na světě už je i vizualizace projektu.

Dříve neslo název Dobytčí trh. Nyní je pojmenované po vládci Karlovi, jako zakladateli Nového Města. Jenže ani honosný název příliš nezlepšuje jeho pověst, která je především v nočních hodinách velmi negativní. I to se má v budoucnu změnit. Pražská radnice už má připraveny plány na novou podobu největšího náměstí v zemi. Má se stát zelenou oázou klidu.

„Je radost navázat na kvalitní výsledky ze soutěžního dialogu. Proměnit Karlovo náměstí ve funkční a příjemné náměstí není lehký úkol,“ komentoval plánovanou proměnu náměstek primátora Petr Hlaváček. Vítězem takzvaného řízení se soutěžním dialogem byla německá firma. Právě její vizualizace má být tedy uskutečněna.

Jedním z cílů akce je přispění přestavby k lepšímu přizpůsobení republikové metropole na změny klimatu, především tedy na letní vedra. „Projekt používá řešení blízká přírodě a zachovává rozsáhlou zelenou oázu, kde budou obnoveny a doplněny vzrostlé stromy v centru města. Počítá také se systémem hospodaření s dešťovou vodou,“ doplnil kolegu náměstek primátora Petr Hlubuček.

Práce na záchranu vybraných stromů odstartují už letos. Následovat bude zpracování projektové dokumentace. Samotná obnova pak bude hotová v roce 2025. Dlouhodobá vize, již radnice směřuje k roku 2048, tedy k oslavám sedmistých narozenin náměstí, pak počítá s tím, že na náměstí vznikne promenáda pro pěší, která vytlačí automobilovou dopravu.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: