Lidé v autě dýchají lidé jednou tolik škodlivin než v MHD, ukázal výzkum v Praze



 06. 05. 2019

Více než deset tisíc lidí v Česku každoročně umírá na nemoci způsobené znečištěným ovzduším. Tomu pražskému nejvíc škodí plyny z výfuků aut. Radnice se proto rozhodla nechat otestovat množství škodlivých částic nejen venku, ale také v kabině osobního vozu a MHD. Překvapivé výsledky ukázaly, že v autě je koncentrace škodlivin nejvyšší.

Je to jednoduché. Čím blíže jste zdroji, tím více škodlivin dýcháte. Platí to i v případě kabiny auta. Měření, které si nechala zpracovat pražská radnice, ukázalo, že při průměrné jízdě po Praze posádka vozidla dýchala 51 600 částic na jeden cm3. V městské hromadné dopravě byla hodnota skoro poloviční.  

„Rozhodující pro dané výsledky je v tomto případě vzdálenost od zdroje znečištění, tedy výfuků aut. V autě proto nadýcháme škodlivin více, v metru či při chůzi klidnými ulicemi zásadně méně. V metru byly naměřeny největší koncentrace ve stanicích pod magistrálou - například ve stanici Vyšehrad. Udělat něco pro své zdraví můžeme i výběrem ulic, kterými chodíme. Logicky zde platí, že čím klidnější ulice, tím méně rakovinotvorných látek budeme dýchat,“ popisoval mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Představitelé města touto studií chtějí touto studií motivovat lidi k tomu, aby omezili cestování osobními auty a využívali více městské hromadné dopravy. Její síť je v Praze velmi hustá. Zároveň také chtějí poukázat na fakt, že je Česko z hlediska evropských zemí třetí nejzamořenější oblastí z pohledu kvality ovzduší. Hůře už je na tom jen Polsko a Bulharsko.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: