Na nebezpečí v Praze upozorní Záchranka. Uživatelům přijde „push notifikace“



 23. 05. 2019

Pokud na území hlavního města dojde k nějaké život či zdraví ohrožující situaci, uživatelé aplikace Záchranka o tom budou okamžitě informovaní. Pokud budou připojeni k internetu, na mobilním telefonu jim vyskočí takzvaná „push notifikace“. Nebudou tak muset nikam volat a zjišťovat, co se děje.

Nejen Pražané znají situaci, kdy se nad městem například zvedne velký černý oblak, lidé cítí štiplavý zápach a nevědí, co se stalo. To zpravidla zjistí až po desítkách minut na internetu či po tom, co se dovolají na některou z tísňových linek. Ty jsou pak ale přetížené a navíc lidé informace dostanou pozdě.

Aby se lidé informace dozvěděli okamžitě a nemuseli zjišťovat, komu vlastně volat a co se stalo, postačí jim stažená aplikace Záchranka a zapnuté „push notifikace“. „Informace do aplikace Záchranka budou vkládat zaměstnanci operačního střediska krizového štábu, kteří slouží ve 12hodinových směnách a zajišťují nepřetržitý provoz střediska 24 hodin denně, sedm dní v týdnu,“ vysvětlil ředitel odboru bezpečnosti pražského magistrátu Josef Macháček.

Notifikace fungují v aplikaci od začátku jejího fungování. Zatím však byly využívány výhradně k informování o aktualizacích. Nyní se tedy ještě zvýší využitelnost Záchranky.

Nejen pracovníci záchranné služby lidem doporučují, aby si aplikaci do svého mobilního telefonu stáhli. V případě nouze totiž odesílá i GPS polohu, což usnadňuje zdravotníkům nalezení místa, kam mají přijet zachraňovat životy. Pražská radnice bude nově provoz aplikace financovat desetitisícovým měsíčním příspěvkem.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: