Praha rozdělí lány polí a prostřídá plodiny. Vrací se k systému před kolektivizací



 17. 07. 2019

Hlavní město chce vrátit půdě její původní faunu a flóru staronovým systémem hospodaření. Místo pěstování jedné plodiny začíná s rozdělením polí na menší políčka, kde bude každý rok plodiny střídat. Chce tak zabránit erozi půdy.

Vlivem klimatických změn, které doprovází zejména velké výkyvy počasí a sucho hrozí půdě eroze, tedy narušování zemského povrchu. Tomu chce nyní Praha zabránit novým systémem hospodaření na polích. Vsadí na rozdělení velkých polí na menší a na různorodost pěstovaných plodin. Současně začne obnovovat remízky a meze.

„Vracíme se k tomu, co úspěšně fungovalo před násilnou kolektivizací, která zdevastovala náš venkov. Vracíme se k mezím a remízkům, rozdělujeme lány na menší pole,“ řekl náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček.

Díky novému systému, který v Československu fungoval do kolektivizace roku 1948, má dojít k posílení druhové pestrosti živočichů a rostlin v krajině. Tento systém již nyní využívají Dolní Počernice u rybníku Martiňák. Tady totiž vysadili sto ovocných stromů, každou řadu přitom tvoří jiný druh ovoce.

„Za pár let se tak Pražané mohou těšit na hrušky, jablka, třešně, višně a švestky, které budou volně k dispozici, stejně jako všechno ovoce ze stromů v městských sadech,“ dodal Hofman.

Zemědělce tedy můžou počítat se změnami. Upravit mají osevní postupy a upřednostnit při výsadbě plodiny, které brání půdní erozi. Staronový systém zadrží daleko více vody a zabrání se jejímu rychlému odtoku při bouřkách a vymílání plodin.

„Aktuálně je například jedno z polí obsypáno množstvím různých druhů hmyzu díky kvetoucí svazence,“ řekl mluvčí Prahy Vít Hofman.

Podobné úpravy mohou čekat zemědělci u Jinonic nebo Běchovic. V současnosti však Praha připravuje podmínky na úpravu zemědělského obhospodařování pozemků, které jsou v rámci jejího majetku.


Autor: Lucie Pinková

V City.cz publikuji od začátku studia žurnalistiky, tedy od roku 2016. Doposud jsem nejčastěji psala o sportovních tématech, věnuji se ale i zpravodajství, převážně z Brna a Olomouce, z měst, ke kterým mám nejblíž.



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: