Čtvrť Bubny-Zátory bude mít svůj Central Park. S letištěm ji spojí rychlodráha



 25. 08. 2019

Pražané již nyní mohou poznat městskou čtvrť Bubny-Zátory tak, jak si ji v budoucnu malují architekti. K seznámení poslouží kampaň i kontejner, který bude od 26. srpna postupně umisťován na čtyřech lokalitách.

Pražané rozhodnou, jak bude vypadat nová čtvrť Bubny-Zátory, která má propojit Letnou a Holešovice. Od poloviny srpna do 15. října totiž mohou podávat připomínky na návrh studie, který je k dispozici na tomto odkazu. Připomínky lze Magistrátu hlavního města Prahy doručit v tištěné nebo elektronické podobě.

„Těšíme se na konstruktivní a věcné připomínky, které nám pomohou plánovanou novou čtvrť vyladit i z pohledu občanů,“ řekl náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

Praha zároveň spustila informační kampaň. Od 26. srpna do 19. září bude na čtyřech místech umístěn informační kontejner. Ten občanům představí plán, který má město s Bubny a postup, jak podat připomínku. Od pondělí 26. srpna do čtvrtka 29. srpna bude stát na Nádraží Holešovice, od pondělí 2. září do čtvrtka 5. září na Strossmayerově náměstí, další týden na Ortenově náměstí a poslední týden od 16. září do 19. září bude stát na Vltavské ulici.

Autoři studie Pelčák a partner architekti a ThomasMüllerIvanReinmann architekten GmbH z Berlína ji oficiálně představí 4. října na veřejném jednání v Centru architektury a městského plánování. Nová čtvrť by se měla ve městě ukázat v roce 2024.

Vizualizace počítá s administrativou, parky a kulturou

Jak by mohla nová pražská čtvrť vypadat? Na deset tisíc pracovníků mají na severu území čekat administrativní budovy a obytné pásmo. Budovy mají přitom být šesti až osmipodlažní, některé věže dosáhnou dokonce 18 až 21 podlaží.

 „Bubny budou domovem pro 25 tisíc Pražanů a místem, kam budou chodit do práce nebo kde budou trávit volný čas,“ řekl Jan Čižinský, starosta Prahy 7.

Střed čtvrti má vyplnit park o rozloze šesti hektarů. Měl by Pražanům nabízet širokou škálu možností sportovního a rekreačního vyžití. Současně má propojit břehy Vltavy na jihu, novou čtvrť, Výstaviště a Stromovku.

„Velký a moderní park bude zásadním místem společného setkávání a jsme rádi, že studie v něm počítá s umístěním ploch a aktivit pro všechny generace,“ dodal Čižinský. 

Se zbytkem Prahy má být čtvrť spojená různými druhy dopravy. V budoucnu vzniknou i páteřní pěší a cyklistické osy a rychlodráha vedoucí na letiště.

„Na prvním místě jsou chodci, MHD a cyklodoprava. Důležitou složkou dopravy je také vhodný mix bydlení, služeb a práce,“ vysvětlil Adam Scheinherr, radní pro dopravu Prahy.

Město nezapomnělo ani na kulturu. V roce 2021 zde má stát Památník ticha, o rok dříve město vypíše mezinárodní soutěž na podobu nového koncertního sálu, který má stát v okolí zastávky metra Vltavská.


Autor: Lucie Pinková

V City.cz publikuji od začátku studia žurnalistiky, tedy od roku 2016. Doposud jsem nejčastěji psala o sportovních tématech, věnuji se ale i zpravodajství, převážně z Brna a Olomouce, z měst, ke kterým mám nejblíž.



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: