Ze Staroměstské radnice už zmizel digitální orloj. Ten původní se vrátí v září




Digitální orloj, který byl pro turisty, ochuzené o pohled na historický časoměrný stroj kvůli jeho rekonstrukci, již řemeslníci odstranili. Znamená to, že oprava historického orloje se chýlí ke konci. Apoštolové by na věži Staroměstské radnice měli znovu začít odpočítávat čas v září.

Stovky tisíc lidí z Čech i ze zahraničí si prohlédly na Staroměstském náměstí v Praze digitální orloj, který byl nainstalován na lešení kolem radnice. Měl tak turistům alespoň částečně kompenzovat to, že historický orloj je pryč.

"Díky svému technickému řešení nahrazoval digitální orloj posledních pět měsíců původní orloj, který prochází náročnou rekonstrukcí. Ta by měla skončit v září tohoto roku," uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. 

Digitální orloj mohli na Staroměstské radnici obdivovat návštěvníci hlavního města od 9. března do 7. srpna. Fakticky šlo o velkou LED obrazovku o rozměrech zhruba pět a půl metru na necelé čtyři metry výšky. Obrazovka, která byla na historické budově nainstalována, vážila tunu. 

Pomocí speciálně vyvinutého softwaru nabídla unikátní pohled na kopii kompletního orloje. "Virtuální orloj prostřednictvím obrazovky věrně reprodukoval veškeré funkce původního stroje – podívanou na pohyb jednotlivých prvků na astronomickém ciferníku, střídání apoštolů v oknech a doprovodné zvukové efekty, jakými jsou kokrhání kohouta či zvonění smrtky," shrnul pražský radní pro oblast kultury Jan Wolf. 

Zároveň měl dočasný orloj automatickou úpravu jasu podle světelných okolností, přihlížející tak mohli sledovat orloj za jakýchkoli podmínek. "Celkové náklady spojené se zajištěním tohoto unikátního projektu se pro naši společnost vyšplhaly na 1,5 milionu korun. Plně to ale vyvážily kladné ohlasy zejména od turistů, kteří byli vděční za to, že ani v době rekonstrukce orloje nepřišli o zážitek z jedné z nejkrásnějších památek v Praze,“ řekl Marek Pavlas, jednatel společnosti BigMedia, která digitální orloj zapůjčila. Obrazovku společnost umístila na Staroměstskou radnici na své náklady. 

Orloj se zastavil letos 8. ledna a poprvé od poválečných let byl kompletně demontován. Po součástkách byl převezen do několika dílen, kde na něm pracovali hodináři i restaurátoři. Oprava orloje je součástí rekonstrukce věže Staroměstské radnice, která začala loni v dubnu. Vše by mělo být hotové do podzimu, nejpozději do výročí 100 let vzniku Československa. Za kompletní rekonstrukci zaplatí pražský magistrát přibližně 55 milionů korun bez DPH. 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: